Kehribar
Kehribar; çamgiller familyasının çam türünden olan Pinus Succinifera ağaçların fosilleşmiş reçinesine denir. Genel olarak eski zamanlardan günümüze yansıyan özellikleri ile takı, süs eşya yapımında kullanılmaktadır. Açık sarı rengi ve kızıl renk gibi çeşitlere sahip, yarı saydam özelliğindedir. Kolay kırılabilen yapıya sahiptir. Ayrıca kehribar taşı gömüldüğü zaman, ufak cisimleri kendine doğru çekme özelliği kazanmaktadır.
Kehribar Nedir?
Kehribar nedir; kehribar çam türü olan Pinus Succinifera ağacının fosilleşmiş reçinesine denilmektedir. Genellikle kozalaklı ağaçların reçinesinden oluştuğu gözlemlenir. Ayrıca tropikal çiçekli ağaçlarda da görülebilir. Ağaçlarda oluşan reçineler, salgılanan ağaçla beraber ya da tek başına; lagün, delta, deniz gibi ortamlara taşınır. Milyonlarca yıl boyunca; lagün, delta gibi ortamlara taşınan reçine, yüzlerce metre kalınlığa ulaşan tabakaların altında kalır. Bu kaldığı sürece, geçen zamanda basınç ve sıcaklık gibi etkenler ile birleşir, sertleşir ve kehribara dönüşür. Kehribarın oluşum süresi; geçen zamandaki etkilendiği, basınç ve sıcaklık gibi etkenler ile alakalıdır. Kehribarın gelişim sürecindeki, basınç ve sıcaklık yeterli olmaz ise; reçine gerçek anlamda kehribar kıvamına gelmemektedir. Gerçek anlamda olgunlaşmamış kehribara, copal adı verilir. Bu nedenle, ilgili ağaçlardan elde edilen reçinelerin hepsi gerçek anlamda kehribar değildir. Gerçek anlamda tam olgunluğa erişmiş, kehribar türü baltık ülkelerinden çıkarılır. Çıkarılan kehribar çeşitli eşya ve süs eşyası yapımında kullanılır.
Kehribar Çeşitleri
Kehribar; İskandinav bölgesi ve özellikle Polonya ülkesi dünyanın kehribar coğrafyası olarak kabul edilir. Bu ülkelerde, sadece kehribarın sergilendiği müzelerde yer alır. Ayrıca; Rusya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelerde de kehribar çıkarılır. Kehribar, yerin metrelerce kare altında yer alan kıymetli bir taş niteliğindedir. Bu nedenle, kehribar taşının çıkarılması uğraş ve cesaret istiyor diyebiliriz.
Kehribar çeşitleri; kehribarın oluşum süreci ve yapım aşamasına göre farklılık gösterir. Kehribar, genel olarak tesbih yapımında kullanılan özel bir taş görevi görür. Tesbih yapım aşamalarına göre değişik türleri bulunur.
- Sıkma Kehribar Tesbih: Kehribardan dökülen tozların, işlenmeden önce başka maddeler ile karıştırılmasından elde edilir. Yaklaşık 16. Yüzyıl dönemlerinde üretimi başlamıştır. Sıkma kehribar tesbihler, renk değiştirme özelliğine sahiptir.
- Ateş Kehribar Tesbih: Lal taşı ile kehribarın bir arada kullanılması ile oluşan objeye denir. Ateş kehribarın faydaları arasında; cinsel gücü arttırdığı ifade edilir. Ayrıca ateş kehribar kullananlar duygu değişimi yaşayabilirler.
- Damla Kehribar: Damla kehribar tesbih, orijinal kehribar diyebiliriz. Damla kehribarın, psikolojik açılardan, sakinleştirici ve dinlendirici özelliklerine sahiptir. Kehribar özelliğini gerçek anlamda taşıyan damla kehribar, bu açıdan kehribarın tüm özelliklerini yansıtmaktadır.
- Fosilli Kehribar Tesbih: Hayvan fosilleri kullanılarak oluşturulan kehribardır. Fosilli kehribarın çeşitli ürünleri oldukça pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Tesbih koleksiyonları arasında, en fazla aranan ve tercih edilen tesbih modellerinden biridir.
Kehribar Kullanım Alanları
Kehribarın kullanım alanları, çeşitli alanlara ayrılmaktadır. Kehribar; Asya, Afrika, Avrupa gibi coğrafyalarda kullanılan ilk taş özelliğindedir. Geçmiş tarihe bakıldığında ve incelendiğinde Antik Roma’da ilaç olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Calistratus adlı ünlü hekim, kehribar ile alakalı önemli bir bilgi olarak; Kehribarın; deliliği önlendiğini ifade etmiştir. Kehribar bu gibi özellikleri ile çeşitli sektörlerde kullanım alanına sahiptir. Takı eşyalarında, süs eşyalarında vb. objelerde özellikle tercih edilir. Ayrıca tesbih üretiminde de önemli bir yere sahiptir.
Kehribar kıymetli bir taş özelliğine sahiptir, ayrıca çeşitli hastalıklara iyi gelmesi ile tıbbı açıdan da oldukça değerlidir. Tesbih yapımında özellikle tercih edilen kehribarlar, yüzün yapımında da dikkat çeker. Kehribar yüzük yapımında da asırlardır var olan, kültürel yansımasını günümüze taşımıştır. Tesbih, yüzük gibi daha sayısız takı eşyalarında ve süslerde tercih edilen kehribarın gerçekliği de önem taşır. Gerçek kehribarın kültürel değeri yüksek olduğundan, piyasaya sahte kehribar üretimi de doğal olarak yansıyabilir. Bu nedenle bu gibi durumlara karşı bilinçli hareket etmekte fayda vardır. Örneğin; sahte kehribara; Damla kehribar tesbihlere ısıl işlem uygulandığında, yani ısıtıldığında çıra kokusuna benzeyen bir koku yayar. Test için; kehribarı, avuç içinde sürterek ısı elde edebilir ve hafif de olsa koku yayıldığını hissedebilirsiniz. Böylelikle, kehribar çeşitleri kapsamında gerçekliğini anlayabilirsiniz.
Kehribarın Faydaları
Günümüzde eskisi kadar kullanılmamakla beraber geçmiş zamanlarda kehribar tedavi amaçlı bolca kullanılmıştır. Amber olarak da bilinen kehribar boğmaca tedavisinde kullanılmıştır.
Kehribarın faydaları şöyledir:
- Antik Roma döneminde, akıl hastalıklarının tedavisinde kullanılan kehribar, Çin’de sakinleştirici, ağrı kesici gibi ilaçlar olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, Almanlar ise kehribar tanelerini; bebeklerin üzerine koyarak, dişlerinin acısız ve güçlü çıkmasını sağlamışlardır.
- İbni Sina, kehribarı birçok hastalığa ilaç olarak nitelendirmiştir.
- Yapılan araştırmalar sonucu kehribarın, kalp krizi riskini minimuma indirdiği açıklanmıştır.
- Fiziksel faydalarının yanında, psikolojik açıdan da fayda sağlar. Kehribar çeşitli sinir hastalıkları, ani öfke nöbetleri, duygusal travmalar, depresyon gibi rahatsızlıklara neden olan etkenleri engelleyici görevi görür. Bireyin ruhsal açıdan ve zihinsel yönden rahatlamasına yardım eder.
- Romalı köylü kadınları; bezelerin şişmesi, boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklara karşı, takı olarak kullanıldığı belirtilir.
- Asyalılar, " sarı şurup” adını verdikleri kehribar iksirini sakinleştirici olarak kullanmıştır. Ortaçağda ise kehribar boncuklar kullanılmıştır.
- Kehribar; 2. Dünya savaşı zamanında, Litvanya ve Rusya’da, dadılar bebeklerde kullanmıştır.
- Bilim adamlarının özellikle ilgisini çeken, araştırmalara konu olmuş önemli bir taştır.
- Deri hastalıklarını tedavi ettiği belirtilmektedir.
- Kolye olarak kullanıldığında; astım ve alerjik gibi solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi ettiği söylenir.
- Sakinleştirici, yatıştırıcı enerjisi ile düşünce berraklığı sağlar.
- Kişinin zor bir durum içinde olduğunda, tarafsız ve gerçekçi olmasını sağlar.
- Elektromanyetik alanlara karşı etkili olduğu ifade edilir.
- Kesik, yara gibi rahatsızlıklara iyileştirici özelliği bulunur.
- Arkadaş edinmek için faydalı olduğu söylenir.
- Baş, boyun, boğaz çevresi gibi bölgelere ağrı kesici özelliği gösterir.
- Vücudun genel olarak sağlıklı olmasını sağlar.
- Kehribar ile vücuda masaj yapılmasının faydalı olduğu ifade edilir.
- Yaraları sarmak amacıyla ve sıvı şeklinde antibiyotik olarak kullanılmıştır.
- Alerji, astım, artrit, Alzheimer, kanser, sindirim sistemi bozuklukları, kalp krizi, kalp yetmezliği, diyabet, ve MS gibi rahatsızlıklar için kullanılır.
- Doğu ülkelerinde yaşayan toplulukların inanışlarına göre; kehribar dumanı, ruhu güçlendirici ve cesaret verici özelliklere sahiptir.
- Bal ile kullanıldığı takdirde; boğaz, kulak, göz hastalıklarını tedavi ettiği ifade edilir. Aynı şekilde su ile karıştırıldığında ise mide hastalıklarını tedavi ettiği belirtilmektedir.
Gerçek Kehribar Nasıl Anlaşılır
Kehribar kıymetli bir taş olarak nitelendirilir. Ağacın reçinesinin belirli bir süreç atlatarak, kehribar oluşur. Bu nedenle geçirilen bu süreç, kehribarın özelliklerini kazandığı alandır. Bu süreci gerektiği gibi tamamlayamayan reçinelerden, olgunlaşmamız kehribar meydana gelir. Pek çok alanda kullanılan kehribarı bu nedenle, gerçek mi değil mi anlamak isteyebilirsiniz. Bu nedenle bununla alakalı, iki test uygulamasını deneyebilirsiniz.
Kehribar testi şöyledir:
- Aseton testi ile öğrenme: Küçük pamuk parçasına, birkaç damla aseton damlatın ve kehribarın üzerine dökün. Aseton buharlaştıktan sonra, gerçek kehribar hiçbir şekilde etkilenmez. Sahte kehribarda ise; yapışkan bir yüzey oluşur, parmak izinizde üzerinde görülür. Bu test, sentetik ve plastik ürünler için de kesin çözüm veren bir test olduğunu söyleyebiliriz.
- Tuzlu su yöntemi: Bir miktar suyun içine, sofra tuzu ekleyin, güzelce karıştırın. Gerçek kehribar su üzerinde kalır, sahtesi ise suyun dibine batar.
Kehribar Tesbih
Kehribar; çamgiller familyasının çam türü Pinus Succinifera ağaçların fosilleşmiş reçinesine denilmektedir. Eski zamanlardan günümüze yansıyan özellikleriyle; takı ve süs eşya yapımında kullanılır. Açık sarı, kızıl gibi renk çeşitlerine sahip, yarı saydamdır. Kehribar tesbih ise bu özel kehribarın işlenmesi ile elde edilir. Kehribar taşına özel el işlemeciliği ile yapılan kehribar tesbih modellerimiz; damla kehribar, parça kehribar ve dominik kehribardır. Tesbih modelleri de kendi içinde, farklı detaylara sahiptir. Tesbih modellerinin her biri; gümüş kehribar tesbihler, püskül detaylı, kazaz örme, gümüş kazaz örme, sallama sistemli, kapsül kesim, kazaz püsküllü gibi farklı özelliklere sahiptir. Tesbih kehribar modellerinin fiyatları, özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.
Kehribar Nedir?
Kehribar; çam türü olan Pinus Succinifera ağacının fosilleşmiş reçinesinden elde edilir. Kozalaklı ağaçların reçinesinden oluştuğu gözlemlenmiştir. Fakat, tropikal çiçekli ağaçlarda da görülebilir. İlgili ağaçlarda oluşan reçineler, salgılanan ağaçla beraber veya tek başına; lagün, delta, deniz gibi farklı ortamlara taşınır. Yüzyıllar belki milyonlarca yıl sonra, taşındığı ortamlarda reçine kalın tabakaların altında kalır. Bu kaldığı sürede reçine; basınç ve sıcaklık gibi etkenlerle birleşir, sert bir yapıya sahip olur ve kehribara dönüşür. Kehribarın bu gelişim süreci, geçen sürede etkilendiği basınç ve sıcaklık etkenlerinin gücü ile alakalıdır. Kehribarın gelişim sürecinde basınç ve sıcaklık yeterli olmazsa; reçine gerçek anlamda kehribar olmaz. Olgunlaşmamış olan kehribara copal denir. Bu açıdan, ilgili ağaçlardan elde edilen reçinelerin hepsi, gerçek anlamda kehribar değildir. Gerçek anlamda olgunluğa erişmiş kehribar türü, genellikle baltık ülkelerinden çıkarıldığı gözlemlenmiştir. Çıkarılan kehribar ise çeşitli eşya, süs eşyası yapımında kullanılır. Tesbih yapımında da kehribar taşının ayrı bir yeri vardır. Tesbih kehribar taşının değeriyle, daha anlamlı bir kültürel ve mistik değer kazanmaktadır.
Tesbih Kehribar
Tesbih kehribar, özel kehribar taşının işlenmesi ile elde edilir. Usta el yapımı işçiliği ile paha biçilemez özelliğe sahip olur. Kehribar taşının, geçmişten günümüze fiziksel ve psikolojik açılardan çeşitli faydaları olduğuna inanılır. Bir çok hastalığı iyileştirici gücünün yanında, psikolojik rahatsızlıkları gidermede de etkendir. Negatif düşünleri ve enerjileri iyileştirici gücü sayesinde, hayata olumlu bakmaya yardımcı olduğu ifade edilir. Kehribar taşının, mistik gücü ve kültürel değeri, tesbih kültürü ile birleştiğinde bambaşka bir kültür katmanı oluştuğunu söyleyebiliriz. Kehribar tarihte çeşitli ülkelerde, farklı obje yapımında özellikle tercih ediliyordu. Kehribar taşının mistik gücü nedeniyle, tesbih yapımında da ilk tercih edilen malzemelerden biri olma özelliğine sahiptir. Kehribar tesbih, işleme ve yapım aşamasına göre farklı modellere ayrılır. Sıkma kehribar tesbih, damla kehribar tesbih ve dominik kehribar tesbih şeklinde 3 alanda incelenebilir.
Kehribar Tesbih Modelleri
Kehribar tesbih modelleri; kehribarın işleme aşamasına göre değişkenlik göstermektedir. Damla kehribar tesbihler, parça kehribar tesbihler, sıkma kehribar, dominik kehribar şeklinde, farklı modellere sahiptir.
Kaliteli Tesbih Modelleri
Kehribar tesbih modellerinin popüler tasarımlardan biri olmasıyla birlikte, bu kategoride çok yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi hız kazanmıştır. Sıkma kebribar tesbih çeşitleriyle Türkiye geneline kargo yapılabilen Osmanlı Pazar bünyesinde istediğiniz ürünü sepete ekleyerek siparişinizi verebilirsiniz. Osmanlı Sıkma Kehribar veya Sıkma Kehribar olarak ikiye ayrılan kategorileri inceleyerek size en uygun olan renk ve tasarımdaki ürünü seçebilirsiniz.
Web sitesinde hem imamesinin kalitesi hem de tasarımlarda kullanılan taşların özel olarak üretilmesi nedeniyle her zaman yoğun ilgi görmeleri sağlanıyor. Bazı ürünlerin binlerce müşteri tarafından aşırı talep edilmesi nedeniyle, kısa süreli stok tükenme durumlarıyla karşılaşılabiliyor. Bu tarz durumlarda stok yenilendiğinde haberdar olacak şekilde canlı destek hattıyla iletişime geçebilir, altın ve kişiye özel kaplamalı olan tasarımlarla siparişlerinizi verebilirsiniz.
Kehribar Tesbih Fiyatları
Kehribar tesbih fiyatları, kehribar taşının kendine özgü özellikleri ve farklı detayları ile değişkenlik göstermektedir. Kehribar taşı, mistik değere ve kültürel açısından da öneme sahiptir. Ayrıca, el yapımı işçiliği ile işlenen kehribar tesbihlerin fiyatları da farklılık gösterir. Kehribar tesbih modelleri; 118 TL civarında başlayan fiyatlar ile 9 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir. En pahalı kehribar tesbih modelleri arasında, damla kehribar modelleri yer alır. 9, 081 TL fiyatı ile Altın kamçılı Şeffaf Damla kehribar 33’lü Selamet Şeker yapımı tesbih modeli en pahalı kehribar tesbih modelleri arasındadır. Sitemiz üzerinden ilgili tesbih modelini daha detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Kehribar tesbih modelleri ve diğer tesbih modellerini sitemiz üzerinden inceleyebilir ve görsellini daha yakından görebilirsiniz.